A beltenyésztés tünetei előbb-utóbb megmutatkoznak a több felmenőn keresztüli testvér- vagy szülő-utód párosításból származó növendék állományon, ezért az állattartás egyik időről-időre felmerülő teendője az állomány frissítése.

A fürjtenyésztés során is problémát okoz, ha néhány generáción keresztül azonos családból származó egyedeket párosítjuk egymással és a tőlük származó tojásokat keltetjük. Ilyen esetben a kikelő csibéken előbb-utóbb megmutatkoznak a beltenyésztés jelei, melyek a következők.

  • genetikai torzulások
  • gyengülő immunitás
  • méretcsökkenés
  • romló szaporodási képesség (keltethetőség)
  • csökkenő tojásméret stb.

Ezek elkerülésére szokás bizonyos időközönként más állományból származó fürjeket tenyésztésbe állítani, vagyis meglévő állományunkat friss állománnyal párosítani vagy lecserélni.

Amikor egy alkalommal a FürjHázban is állományfrissítésre került volna sor, akkor tapasztaltuk, hogy hazánkban nem könnyű valóban új vérvonalú állományt találni. Az ország távoli pontjairól próbáltunk fürjeket beszerezni s kiderült, hogy a megkeresett tenyésztők 2-3 áttételen keresztül egymástól származó fürjek tartottak.

Ekkor döntöttünk úgy, hogy külföldi nevelt fürjeket illetve tenyésztojást szerzünk be, s így frissítjük saját állományunkat, valamint lehetőséget adunk a hazai fürjtartók számára a vérfrissítésre.


Gyakran felmerül a kérdés, hogy különböző vérvonalú fürjekkel, hogyan érdemes egy már meglévő
fürjállományt frissíteni?

A válasz a tenyészet állapotától függ.

  • Ha gyenge az állomány (generációról generációra csökken a fürjek és tojásaik mérete, romlik a kelési arány), akkor érdemes friss családokat beszerezni, és fokozatos átállással vagy a meglévők teljes cseréjével egészséges, életerős állományt kialakítani.
  • Amennyiben különösebb probléma nem fedezhető fel, "csak" a nemzetségen belüli párosodás már több alkalommal megtörtént, akkor friss vérvonalú kakasokkal szokás javítani az állományt.
    Vannak olyan genetikai tulajdonságú kakasok, melyek jó átörökítő képességüknek köszönhetően a kisebb rámájú tojókkal is nagyobb utódokat képesek produkálni.

Ajánlatos tehát megfontolni, hogy mikor és milyen lépést tesz a tenyésztő, mert okos döntéssel szebb, produktívabb fürjeket kaphatunk és tojásaik is méretesebbek lehetnek.

A fenti tartalmat szerzői jog védi, ezért engedélyünk nélkül semmiképp ne használják fel,
még átfogalmazva sem!
Ha szeretnék ismerőseiknek ajánlani, honlapunkra mutató linkkel hivatkozzanak rá.
Amennyiben közlési engedélyt szeretnének kérni, ide kattintva megtehetik.