Mikor és hogyan társítsuk a továbbszaporításra kiválasztott hím- és nőivarú fürjeket?

Kiválasztás

A tenyészállomány kiválasztása első sorban egészségügyi szempontok szerint történjen. Semmiképp ne legyen köztük beteg, sebesült, torz egyed. Egy állat vitalitása a szeméből és testtartásából is kiolvasható, de természetesen vizsgáljuk meg a csőrét, lábait és szemrevételezzük tollazatát is.

A második lépés a méret és/vagy a tojástermelés alapján történő válogatás. Érdemes megmérni a leendő szülők súlyát, valamint tojástermelési mutatóit is.

Többen kérdezték már, hogyan mérjék meg a fürjek súlyát. A legegyszerűbb, ha lemérünk egy zárható dobozt, majd ebbe helyezzük a 10 legnagyobbnak tűnő fürjet, melyek összsúlyából kivonjuk a doboz súlyát és elosztjuk tízzel. Ezt ismételjük meg a 10 legkisebbnek tűnő fürjjel is, így pontos képet kapunk az állományunkról. Érdemes a tojókat illetve a kakasokat külön mérni.

A FürjHázban a méréseket elvégezzük 2, 4, 6, 8 és 10 hetes korban, a kapott értékeket pedig rögzítjük, és megjegyzésképpen azt is hozzáírjuk, hogy milyen eseti megoldásokat alkalmaztunk a keltetés és a nevelés során.

Sokan szín szerint is válogatják a továbbtenyésztésre szánt fürjeket, ami gyakran megtréfálja a tenyésztőt. Egyáltalán nem ritka, hogy homogén színezetű állománytól származó tojásokból akár többféle színváltozatban is előbújnak kiscsibék.

A belterjesség okozta problémák elkerülése érdekében időről időre figyelmet kell fordítani a vérfrissítésre, amely során olyan állományt "keverjünk" sajátunkhoz, amelynek több felmenőn keresztül nincsenek azonos ősei a mienkkel.

Említésre érdemes még a fajtanemesítés, mely különlegesen szép, fáradságos és hosszadalmas feladat. Aki ilyenre adja a fejét, vértezze fel magát a türelem és a kitartás minden erényével!


A lehető leghamarabb állítsuk össze a
tenyésztésre kiválasztott állományt.

Erre akkor nyílik ideális alkalom, amikor nemük alapján egyértelműen megkülönböztethetők a különböző ivarú egyedek.

Mivel írásunk nem profi tenyésztőknek szól, ezért nem tárgyaljuk, hogy a gyakorlott szexáló mesterek milyen módszerrel válogatják napos korukban a tojókat és a kakasokat.

"Földi halandók" számára először a másodlagos nemi jellegük, vagyis tollazatuk színe alapján válik láthatóvá melyik a kakas és melyik a tojó. Előbb a "vadas" és "búza" színűeknél (akár 2 hetes kortól), valamivel később a "kendermagos" mintázatúaknál (3-5 hetesen) mutatkoznak meg a különbözőségek. A sötétbarna "csoki" színű és a fehér, szürke vagy tarka árnyalatúak esetében a teljes ivaréréskor (a kakasok nemiszerve alapján) tudjuk egyértelműen megkülönböztetni őket (5-7 hetes korban).

Mindezeket figyelembe véve a szaporításra szánt állomány kiválasztását és társítását bizonyos színűeknél már 4 hetes korban megtehetjük, másoknál pedig a nemi jelleg megállapítását követően haladéktalanul végezzük el, ekkor ugyanis még elkerülhető, hogy akár a kakasok, akár a tojók csúnya összetűzések közepette kiközösítsék egyik-másik társukat.

Megszívlelendő jótanács: a társítást este, alkonyat után (lámpaoltáskor) végezzük el, hogy lehetőleg napkeltéig megszokhassák egymás szagát.

A tojók és kakasok aránya

Hazai szakirodalom szerint japánfürjek esetében 3 tojóra kell 1 kakast tenni. Ez az arány bizony igen magas és idejekorán a tojók lekopaszodásához vezethet. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a hazai tenyésztők magasabb kakas eladási szándéka és/vagy a rossz keltetési eredmények kompenzálása húzódik meg emögött. Ugyanakkor számos nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a kakasok ennél több tojó esetén is eleget tudnak tenni az elvárásoknak, ezért sokhelyütt 5:1 arányt alkalmaznak anélkül, hogy a kelési mutatók rosszabbak lennének. Mindennek az a magyarázata, hogy egy párzás során 6-11 tojáskezdemény termékenyül meg. Tehát akkor sem lenne gond a tojások termékenységével, ha a tojó néhány napon keresztül nem "találkozna" egy kakassal sem, amire persze kicsi az esély.

Tyúkokkal végzett tudományos kísérletek kimutatták, hogy ha a kakasokat kiveszik a tojók közül, az ezt követően rakott tojások termékenységi aránya egy hétig nem változik. A második hét folyamán kb. 65%-ra esik vissza, és csak a harmadik héten csökken 50% alá a termékenységi arány.

Jószívvel mondhatjuk tehát, hogy 4 tojóra elegendő 1 kakast számítani, persze csak akkor, ha keltetni kívánjuk a tőlük származó tojásokat.


Családok, nemzetségek

Volt időszak, amikor tenyészállományunkat családonként elkülönítve tartottuk. Ez azt jelentette, hogy 1 kakast a hozzá tartozó 4 tojóval leválasztottunk. Ennek oka az a gyakori tapasztalat volt, hogy amikor ugyanilyen arányban több családot tartottunk együtt, a domináns kakasok nem hagyták párosodni a gyengébb kakasokat, s azt gondoltuk, hogy így leromlik az ivararány és kevesebb lesz a termékeny tojás.

Egészen addig alkalmaztuk a családszeparálás módszerét, amíg az egyik keltetésnél az egyik családtól származó tojások 40%-a volt csak termékeny. Ekkor jöttünk rá, hogy az a kakas nem teljesíti megfelelően a kötelességét. Le is cseréltük volna, de ekkor már hiába próbáltunk új kakast tenni az időközben korosodó tojók mellé, azok nem fogadták el az új "lovagot".

Rá kellett jönnünk, hogy bár több család együtt tartása során a kevésbé domináns kakasok kirekesztése miatt matematikailag ugyan romlik az ivararány, a domináns kakasok mégis elegendő mértékben teljesítenek. Egy konkrét esetben a 15 tojó mellett lévő 4 kakas közül 1 kakast teljesen háttérbe szorított a többi kakas, így a tojó-kakas arány a valóságban 15:3 volt, ami 5:1-es ivararányt jelentett. Mindezekből két fontos következtetést is megállapíthattunk:

    • 5:1-es tojó-kakas arány esetén is rendben volt a tojások termékenysége
    • a domináns kakasok a természetes kiválasztódás elvén jobb utódokat nemzenek

A fentiek nyomán ma már nem családokat, hanem több, azonos korú családból álló "nemzetségeket" tartunk együtt, természetesen a belterjesség elkerülését szem előtt tartva. Bár továbbra is akadnak "kirekesztett" kakasok, mégis rendben van a kelési arány, és a tojók sincsenek a korábbi mértékben lestrapálva.

A fenti tartalmat szerzői jog védi, ezért engedélyünk nélkül semmiképp ne használják fel,
még átfogalmazva sem!
Ha szeretnék ismerőseiknek ajánlani, honlapunkra mutató linkkel hivatkozzanak rá.
Amennyiben közlési engedélyt szeretnének kérni, ide kattintva megtehetik.