A keltetésre való tojások kiválasztása és tárolása befolyásolja a keltetés sikerét és a leendő állomány életképességét.

Fél siker, ha a keltetni való tojások gyűjtése előtt megfelelően felkészítjük a tenyészállományt.

Az állomány felkészítése

A megfelelő kelési arányt és az egészséges csibék kikelését sokféle módszerrel segíthetjük. Általános és mindenki által elérhető megoldás a tenyészállomány megfelelő vitaminozása. E tekintetben elsősorban három vitamin jön szóba: A, D, E.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a vitamin túladagolás nem csak fölösleges, de káros is lehet, ezért mindig tartsuk be az adott táplálékkiegészítő előírását. Itt jegyezzük meg, hogy a gyártók rendszerint a lehető legmagasabb dózist ajánlják a felhasználóknak (hogy minél hamarabb elfogyjon a termék), ami azt jelenti, hogy gyakran kevesebb mennyiség is megteszi a kívánt hatást.

Az A-vitaminnal történő kezelésről egy doktori értekezés kimutatta, hogy túladagolása luxusfogyasztást eredményez, vagyis bizonyos mennyiség felett nem javítja tovább a kelési mutatókat, viszont többletköltséget jelent, tehát fölösleges.

Egy-egy vitamin kiválasztásakor és adagolásának beállításakor figyelemmel kell lenni a fürjekkel etetett takarmány vitamin tartalmára is! (Ismerünk olyan tápkeveréket, amely egy átlagosnak mondható tojótáphoz képest másfél-kétszer annyi A-vitamint tartalmaz - 16 200 NE.)

A keltetni kívánt tojások gyűjtésének megkezdése előtt 7-10 nappal indított A,D,E vitaminozással elősegíthetjük a jobb kelést és az utódok egészségesebb fejlődését.


Hány hetes kortól kezdhetjük egy fiatal állomány tojásait keltetni?

A japánfürj (körülménytől függően) 6 és 8 hetes életkor között lerakja az első tojásait, melyek ilyenkor még igen nagy méretkülönbséget mutatnak. Ekkor található köztük extra kicsi (akár 5 grammos), és ilyenkor fordul elő, hogy 20 grammot meghaladó méretű is akad köztük.

Figyeljük meg, hogy a tojások mérete mikor kezd normalizálódni, mikor maradnak el a mini és az óriás tojások. Tapasztalataink szerint ez a folyamat az első tojás megjelenését követő 2-3 héten belül megtörténik, s eközben elérik a 80%-ot meghaladó tojástermelést is. Ezt követően nagyjából egységes képet mutat az adott család (nemzetség) tojástermése.

Az egységes tojástermelés illetve a 80%-os mennyiség elérésétől számított 2-3 héttel megkezdhetjük a keltetni való tojás gyűjtését.


A keltetni kívánt tojások kiválasztása

Gyűjtsük össze a tenyésztésre összeállított családok, nemzetségek tojásait és vegyük ki közülük a nem megfelelőeket.

Szakirodalom szerint a keltetésre szánt tojás ne legyen se kicsi, se nagy. Ez a megközelítés nem ad konkrét támpontot, de ez így van rendjén, hiszen a keltetőtojást az adott állomány által produkált tojások átlagos méretéhez kell közelíteni. Egy 10-12 grammos tojásokat produkáló állomány esetén az ennél kisebb és nagyobb tojásokat ne keltessük, de ha az állományunk 13-14 grammos tojásokat ad, akkor ez legyen a mérce. Mindehhez nem szükséges patikamérleget használni, bőven elegendő az odafigyelés. Egyébként is jó, ha a gazda inkább érzéseire, mint a mérlegre hagyatkozik, persze ehhez együtt kell élni az állománnyal.

Kis tapasztalattal meg tudjuk különböztetni a "kétszikű" tojásokat, vagyis amelyek két (vagy három) sárgáját tartalmaznak. Ilyen tojás semmiképp ne kerüljön a keltetőbe, mert a két embrió egymást akadályozná a fejlődésben.

Természetesen nem csak a tojás mérete, hanem állapota is elárulja, hogy érdemes-e a keltetésre. Ha a színe, a foltjai nem mutatnak megszokott tulajdonságokat, vagy alakja deformált, netán sérült, akkor vegyük ki a keltetésre szánt tojások közül.


A tenyésztojás tárolása

Tapasztalataink szerint a szobahőmérsékletnél (20oC) valamivel melegebb környezetben tárolt fürjtojás jobban kel.

Bár sokak szerint a 2 hetes tojás is jól keltethető, javasoljuk, hogy egy hét alatt gyűjtsék össze a kívánt mennyiséget, és a tojásgyűjtés időtartama lehetőleg ne legyen hosszabb 10 napnál.

A fenti tartalmat szerzői jog védi, ezért engedélyünk nélkül semmiképp ne használják fel,
még átfogalmazva sem!
Ha szeretnék ismerőseiknek ajánlani, honlapunkra mutató linkkel hivatkozzanak rá.
Amennyiben közlési engedélyt szeretnének kérni, ide kattintva megtehetik.