Nem tudom Önök hogy vannak vele, de engem felháborít amikor a fürjekre a kannibalizmus kifejezést használják! Ezt azt látszatot kelti, mintha hajlamuk lenne az agresszivitásra és az egymás elleni gátlástalan verekedésre. Ez nincs így. A fürjek kedves állatok, félénk, ártatlan jószágok, akik megfelelő körülmények között akár a kezünkből is esznek.

Akkor hát mi okozza az olykor véres jeleneteket?

A különféle vitaminok itatásának módja sokak számára problémát jelent. Az alábbi adatokkal és táblázatokkal elsősorban profi tenyésztőknek szeretnénk segítséget nyújtani, de kezdő vagy hobbi fürjtartóknak is támpontul szolgálhatnak az itt szereplő értékek.

Mikor és hogyan társítsuk a továbbszaporításra kiválasztott hím- és nőivarú fürjeket?

Ahhoz, hogy eldönthessük melyik vitamincsalád termékeit érdemes alkalmaznunk, össze kell hasonlítani a szóba jöhető készítményeket. Meg is tettük ezt három általános használatra ajánlott vitaminkészítménnyel.

A keltetésre való tojások kiválasztása és tárolása befolyásolja a keltetés sikerét és a leendő állomány életképességét.

Megdobogtatja a tenyésztő szívét, ha fürjállománya egységes és nagy méretű tojásokat produkál. A vásárlók is szívesebben választják a méretes árút a boltban vagy a piacon, de vajon a látványon és a tenyésztő büszkeségén kívül mi a jelentősége a tojás méretének? A válaszhoz sok fürjtojást kellett feltörnünk...

A különböző szakirodalmak hasonlóan írják le a fürj keltetésének legfőbb ismérveit, de akadnak bőven eltérések is az egyes szerzők által ajánlott technológiák között. Az biztos, hogy kisebb-nagyobb trükkökkel minden esetben fokozható a kelési arány.

A beltenyésztés tünetei előbb-utóbb megmutatkoznak a több felmenőn keresztüli testvér- vagy szülő-utód párosításból származó növendék állományon, ezért az állattartás egyik időről-időre felmerülő teendője az állomány frissítése.

Az alábbiakban néhány figyelemre méltó jogszabályrészletet citálunk, melyekre a hivatalos előírások tanulmányozása közben leltünk, s amelyek mások számára is fontosak lehetnek.

Annak ellenére, hogy általában véve az állati eredetű egészségkárosító hatásokhoz képest a tojások okozta megbetegedések száma elenyésző, összefoglaljuk azokat az egészségügyi tudnivalókat, amelyek szóba jöhetnek a tojásfelhasználás során.

A tyúktojást termelő baromfi-vállalkozások által teljesítendő minimális feltételek.

Bár fürjekre nincs hasonló rendelkezés, mégis érdekes felfedezni az alábbi szabályozásban rejlő igen szélsőséges adatokat.

A fenti tartalmat szerzői jog védi, ezért engedélyünk nélkül semmiképp ne használják fel,
még átfogalmazva sem!
Ha szeretnék ismerőseiknek ajánlani, honlapunkra mutató linkkel hivatkozzanak rá.
Amennyiben közlési engedélyt szeretnének kérni, ide kattintva megtehetik.