A rosszindulatú daganatos betegségek, az epeproblémák és a túlsúly étrendi kezeléséről

A daganatok kialakulásában egyre inkább a szabad gyökök képződését is felelőssé teszik, ezért azon ételek-italok bőséges fogyasztása ajánlható, melyek sok antioxidáns anyagot tartalmaznak. Ezek közé sorolható mindenképp a tojás is, nemcsak a zöldség(levek) (sárgarépa-, sütőtök-, cékla[lé] stb.), mely utóbbiaknál a minél színesebbet, illetve sötétebb színűt tartják hatékonyabbnak. A daganatos betegségek megelőzésében szerepük elfogadottnak tekinthető, viszont kérdéses, hogy a már meglévő, kialakult betegségben mennyire hatékonyak – de mert nem ártalmasak, kiegészítő(!) „kezelésként” is szóba jönnek.

Az emésztőrendszer (és így az anyagcsere) jó működése viszont a szervezet többirányú védekező-rendszerét is jól működővé teszi, ezért különösen fontos a jó étkezéssel támogatni e funkciókat. S mivel a tojás (még fogyasztható mennyiségét tekintve) a leghatékonyabban működteti az emésztőrendszert, ráadásul számos szabad gyököt hatástalanító antioxidánst tartalmaz, ezért másnaponkénti fogyasztása különösen ajánlható.

A daganat-ellenes gyógyszerek, a kemoterápiás szerek súlyos sejtmérgek, melyek a szervezet szinte minden sejtjére hatnak. Ezért a máj méregtelenítő funkciója igyekszik mielôbb eltávolítani a szervezetből a már fölöslegessé váló „mérget”, mely nagymérvű epeelválasztásra készteti. Ennek következtében a gyorsan telôdô és ezért nagyra „növő” epehólyag feszülése hányingert, esetleg hányást okoz, főleg akkor, ha az epehólyagot megelőzően nem ürítjük ki. Az eddigi, bár kis számú vizsgálat alapján a megelôzô, minél teljesebb epehólyag- ürülést követő kemoterápiás kezelés kivédi a hányinger és hányás fölléptét, a kezelés utáni újabb, nagymértékű epehólyag-összehúzódás pedig a rossz közérzetet is. (A teljesen kiürült epehólyag a kemoterápiás kezelés kezdetétôl számított három óra múltán már a normálisnál jóval nagyobb térfogatú – és az epével kiválasztott gyógyszernek már nincs daganat-ellenes hatása, de a szervezetben maradva akár napokig tartó rossz közérzetet okoz.)

A máj-eperendszer csökkent működésének a (normalizálásig történő!) fokozása, azaz az epehólyag minél teljesebb, naponkénti kiürítése heveny gyulladásos epehólyag- és epeút-betegségeknél és kicsi (1 cm alatti!) epeköveknél tilos! – viszont az idült gyulladásoknál szükséges: tehát a krónikus epebetegségeknél a zsírszegény diéta fölösleges és ártalmas is.

Végezetül: a túlsúlyosak és elhízottak is potenciális betegnek tekintendôk, azaz ha még nincs is szervi elváltozásuk, majd lesz. Ezért a fogyókúrákkal kapcsolatosan megjegyzendô: a drasztikus ételmegvonás nem eredményezhet tartós fogyást. A szervezet másként reagál a nagyon kevés vagy teljesen megvont étkezésre, mint a csak kevéssé csökkentett kalóriákra – hasonlatosan a hétvégére bevásárló háziasszonyhoz, aki másként gazdálkodik kevés pénzből, mint tele pénztárcából. Ma már egyetlen fogyókúra sem megy 1200 kalória alá, de egy 1500 kalória körüli étrend – ami már betartható –, mely az emésztőrendszeri működésnek megfelelően összeállított táplálékból áll (sok zöldséggel és alacsony kalóriatartalmú gyümölccsel), tartós fogyást eredményez.