Érdemes megismerni dr. Légrády Péter: Tojás – táplálkozás – egészség című munkáját (2001), melynek egyes részleteit a jogtulajdonos engedélyével közöljük.

„A tojás valóságos ételcsoda, hiszen majdnem az összes anyagot, egészen kiváló minőségben tartalmazza, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges, kivéve a szénhidrátot és a C-vitamint. Ezért – némi túlzással – akár egyedüli ételként is megállná helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve.”

A teljes mű itt található, az alábbiakban pedig elolvashatják az általunk fontosnak ítélt részeket, szerkesztett formában. - FürjHáz

A fehérjék elemi építőkövei az aminosavak, s ezek egy részét szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára: ezek az esszenciális aminosavak. Ezért étrendünkből kihagyhatatlanok az olyan fehérjék, melyek e föltétlenül fontos anyagokat tartalmazzák, és melyeket rendszeresen pótolni kell a táplálékkal. A tojásban számos aminosav található, beleértve az összes esszenciális aminosavat, így a tojás tápértéke és élettani jelentősége rendkívül nagy.

A buta tyúkok évezredek óta állítják elő a tojásban azt a tökéletes összetételű zsírt, azaz a kétharmadnyi telítetlen és egyharmadnyi telített zsírarányt, melyet nem is oly régóta tart ideálisnak a modern táplálkozástudomány.

A tojásban szinte az összes vitamint megtaláljuk, kivéve a C-vitamint. A benne lévő 13 vitamin némelyikét kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazza, de van olyan is, melynek legfontosabb hazai forrásául szolgál (figyelembe véve a magyar táplálkozási szokásokat).

A tojásfehérje fontosabb ásványi komponensei a kén, a kálium, a nátrium, melyeket a foszfor, kalcium és magnézium követ. A tojás sárgájában cink és vas található.

A 90-es évek közepéig még a koleszterintartalom szerepelt az első helyen az öt legfontosabb rizikófaktor hazai listáján, mára – végre – visszaszorult az utolsó helyre, átadva előkelő helyét a telített zsíroknak, melyeknek vérkoleszterint növelő hatása kétszerese a koleszterinének. (A másik három faktor: a túlzott kalóriabevitel, az elhízás és a mozgáshiány).

A rosszindulatú daganatos betegségek, az epeproblémák és a túlsúly étrendi kezeléséről