Az afrodiziákum olyan anyag, amely élénkíti a nemi vágyat és a nemi aktivitást. Mivel a görög mitológiában Afrodité a szerelem és a szépség istennője, ezért róla nevezték el azokat a szereket, amelyektől a szexuális vágy, a libidó felkeltését illetve fokozását remélik.

Számos vágykeltő anyagról tudunk, de tudományosan csak kevésről bizonyították fiziológiai hatását. Némelyik pszichikailag segíti a jó kedv kialakulását, mások a vérkeringést illetve az izom merevedését fokozzák. Óvatosnak kell azonban lenni, hiszen a különféle illóolajok, növényi- és állati anyagok nem kizárólag a nemi szervekre fejtik ki hatásukat. Így például a Yohimbe fa kérgének fogyasztásakor más típusú merevség is jelentkezhet, mint amilyenre a férfiak vágynak: felléphetnek súlyos görcsök, hallucináció, pánikroham vagy akár veseelégtelenség is, ezért a kutatók semmiképp nem ajánlják a fogyasztását.

A fürjtojás – mint az egyik legkiválóbb természetes vágyfokozó étek – nem egyik pillanatról a másikra fejti ki hatását, hanem rendszeres fogyasztása eredményez finoman, de egyértelműen érzékelhető szexuális kedvet, gyakoribb libidót. Magas energiatartalma önmagában is hozzájárul a strapabírást igénylő tevékenységekhez (pl. éjszakázáshoz), általános roboráló és harmonizáló hatása mellett jótékonyan hat a szexualitásra is. Semmiféle káros mellékhatása nincs.

Van, aki arról számol be, hogy nem a fürjtojás fogyasztásakor érzékel javuló nemi intenzitást, hanem a fürjtojás fogyasztásának szünetelésekor veszi észre vágyának csökkenését.

Egyes természetgyógyászok kifejezetten gyermek után vágyó pároknak ajánlják a fürjtojás kúraszerű fogyasztását, ugyanis nem csak kedvet csinál, de élettanilag is előnyös a gyermeknemzésre, fogamzásra.