A tyúk háziasításáig a fürjtojás fogyasztása volt általánosan elterjedt a Földön. Hogy a háziasítás és nemesítés során „megnövekedett” tyúktojás egyéb tulajdonságai is előnyükre változtak-e, azt megtudhatják az alábbiakból.

Érdekes különbségeket fedezhetünk fel a fürjtojás és a tyúktojás tápanyagtartalmának összehasonlításakor.

Annak érdekében, hogy a fürjtojás már-már misztikus gyógyító hatásának okát megismerjük, olyan tényeket illetve adatokat szerettünk volna megtudni, amelyek alátámasztják kivételes hatásait. Ezért arra kértük az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársait, hogy küldjék el számunkra a tyúktojás és a fürjtojás tápanyagtartalmának összehasonlító táblázatát. Hosszas várakozás után ezt a választ kaptuk (még 2011-ben):

"A jelenleg Magyarországon érvényben lévő Új Tápanyagtáblázatban (Szerkesztette: Rodler Imre, Medicina kiadó, 2005) fürjtojásra vonatkozó adat nem található."

Ezek után tovább kutakodtunk, melynek eredményeképpen az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adattárában találtunk hiteles információt az összehasonlításhoz, melyet az alábbi táblázatban foglalunk össze.

Az adatok 100 gramm nyers, egész (sárgája és fehérje együtt),
friss tyúktojásra illetve fürjtojásra vonatkoznak.

  tyúktojás fürjtojás eltérés
víz (g) 76,15 74,35 - 2,4%
energia (kcal) 143,00 158,00 + 10,5%
fehérje (g) 12,56 13,05 + 3,9%
lipidek (g) 9,51 11,09 + 16,6%
szénhidrát (g) 0,72 0,41 - 43,1%
cukor (g) 0,37 0,40 + 8,1%
kalcium (mg) 56,00 64,00 + 14,3%
vas (mg) 1,75 3,65 + 108,6%
magnézium (mg) 12,00 13,00 + 8,3%
foszfor (mg) 198,00 226,00 + 14,1%
mangán (mg) 0,028 0,038 + 35,7%
szelén (mg) 30,7 32,0 + 4,2%
A-vitamin (NE) 540 543 + 0,6%
B1-vitamin - tiamin (NE) 0,040 0,130 + 225,0%
B2-vitamin - riboflavin (NE) 0,457 0,790 + 72,9%
B3-vitamin - niacin (NE) 0,075 0,150 + 100,0%
B5-vitamin - pantoténsav (NE) 1,533 1,761 + 14,9%
B6-vitamin - piridoxin (NE) 0,17 0,15 - 11,8%
B12-vitamin - kobalamin (NE) 0,89 1,58 + 77,5%
C-vitamin (NE) 0 0 0
D-vitamin (NE) 2,0 1,4 -30%
E-vitamin (NE) 1,05 1,08 + 2,9%
K-vitamin (NE) 0,3 0,3 0%